10 تکنیک محبوب تحلیل کسب و کار در سال 2018 (1)

10 تکنیک محبوب تحلیل کسب و کار در سال 2018

تحلیل کسب و کار در چند سال گذشته با بهره گیری از رویکردهای نوآورانه دچار تغییر الگوهای بسیار شده و خروجی این تغییرات رسیدن به تعدادی تکنیک خاص در تحلیل بوده است. هدف از بکارگیری این تکنیک ها این است که همواره بهترین نتیجه را به عنوان یک راه حل مناسب برای هر کسب و کاری بدست آوریم.

البته این بدان معنی نیست که این تکنیک ها لزوما باید در تمام طول پروژه مورد استفاده قرار بگیرند تا خروجی مطلوب داشته باشند. هر تکنیک می تواند برای یک مرحله خاص از یک پروژه، مانند ابتدای پروژه یا زمانی که پروژه در حال اتمام است، قابل اجرا باشد. علاوه بر این،ممکن است برای برخی از پروژه ها هیچکدام از این تکنیک ها جواب ندهد. در واقع یک تحلیلگر کسب و کار باتجربه و متخصص است که تعیین می کند برای هر پروژه و در هر قسمت از آن چه تکنیکی می تواند جوابگو باشد.

فهرست بهترین تکنیک های تحلیل کسب و کار

به عنوان تحلیلگر کسب و کار یا کسی که می خواهد حرفه تحلیلگر کسب و کار را دنبال کند، لازم است با بهترین تکنیک های تحلیل کسب و کار در سال 2018 آشنا شوید. در این مقاله، ما 10 تکنیک محبوب تحلیل کسب و کار را که در صنایع به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند برایتان شرح خواهیم داد.

  1. تکنیک SWOT

این تکنیک سرواژه کلمات زیر است:

  •  Strength- نقاط قوت
  • Weakness- نقاط ضعف
  • Opportunities- فرصت ها
  • Threats- تهدیدها

این تکنیک برآن است تا یک کسب و کار را از ابعاد درونی و بیرونی آن مورد تحلیل قرار دهد از این رو تکنیکی با ابعاد کامل محسوب می شود. در این تکنیک، عوامل داخلی به عنوان نقاط قوت و ضعف، وعوامل خارجی به مثابه تهدیدها و فرصت ها هستند.

تکنیک SWOT یک تحلیل چهار بعدی است که در آن داده ها به عنوان پاسخی برای هر بعد در نظر گرفته می شود. تحلیلگر باید با دقت به سوالات هر چهار بخش پاسخ دهد.

مزایای تکنیک SWOT :

تکنیک SWOT یکی از محبوب ترین روش های تحلیل کسب و کار است که در صنعت زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، استفاده از این تکنیک برای تحلیلگران با تجربه بسیار آسان است. بعلاوه این تکنیک در سطح سازمانی نیز می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و تنها مختص تحلیلگران نیست. دلیل دیگر محبوب بودن این تکنیک، خصوصا در صنعت، آن است که می تواند تصویر جامعی (Big picture) از کسب و کار ارائه کند و همچنین در هر مرحله از پروژه مورد استفاده قرار گیرد.

  1. تکنیک MOST
  • Mission- ماموریت
  • Objective- اهداف
  • Strategy- استراتژی
  • Tactics- روش ها

تحلیل MOST یک چارچوب تحلیل کسب و کار قدرتمند و جزو بهترین روش های تحلیل کسب و کار است، که با استفاده از آن نه تنها فعالیت های در حال اجرای سازمان، بلکه برنامه ریزی سازمان برای دسترسی به اهداف آینده نیز مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد. از این رو، تکنیک MOST روشی کارا برای ارزیابی توانایی و اهداف سازمان است.

اکنون، اجازه بدهید فاکتورها را یک به یک توضیح دهیم:

ماموریت: ماموریت مهم ترین فاکتور برای هر سازمان است که اهدافی را که می خواهد در آینده به آن دست یابد، تعریف کند. وقتی ماموریت مشخص باشد، تحلیل و اندازه گیری فاکتورهای دیگر آسان تر است.

اهداف: هدف آن جایگاه یا آن چیزی است که شرکت یا سازمان قصد دارد به آن دست یابد. ما می توانیم اهداف را به عنوان مجموعه ای از نتایج بر آمده از دل ماموریت سازمان در نظر بگیریم.  هر هدف دارای ویژگی هایی است که به اختصار می گوییم باید S.M.A.R.T  باشد:

  •  خاص- Specific
  •  قابل اندازه گیری-Measurable
  •  دسترس پذیر-Achievable
  •  واقع بینانه-Realistic
  •  زمان بندی شده-Timely

استراتژی: استراتژی یا راهبرد، شامل سیاست ها و اقداماتی است که سازمان برای دستیابی به اهداف و در نهایت به انجام رساندن مأموریت انجام می دهد. استراتژی مجموعه ای از تاکتیک ها است. برای مطالعه بیشتر در خصوص استراتژی به اینجا مراجعه کنید.

تاکتیک: مجموعه روش هایی ست که سازمان برای به انجام رساندن استراتژی ها دنبال می کند.

مزیت: تکنیک MOST یک روش تحلیل کسب و کار ساختار یافته است و دارای ساختار سازمانی از بالا به پایین می باشد. این فرآیند تضمین می کند که یک سازمان همچنان تمرکز خود را بر ماموریت خود، که عامل مهم موفقیت سازمان است، حفظ می کند.

  1. مدل سازی فرایند کسب و کار (BPM)

مدل سازی فرآیند کسب و کار (Business Process Modelling) برای بهبود فرآیندهای موجود در سازمان به کار می رود. گرچه این یک فرآیند سازمانی از بالا به پایین است، اغلب به عنوان یک تکنیک در مرحله ای از تحلیل پروژه مورد استفاده قرار می گیرد تا شکاف بین فرآیند کسب و کار موجود و روند کسب و کار آینده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

مراحل این تکنیک به شرح زیر است:

  1. برنامه ریزی استراتژیک
  2. تحلیل مدل کسب و کار
  3. تعریف فرآیند و طراحی آن
  4. تحلیل تکنیکال برای راه حل های پیچیده کسب و کار

معمولا، BPM به شیوه نموداری نشان داده می شود که در آن فرآیند، تصمیم گیری و اطلاعات به عنوان یک گردش کار پیوسته نمایش داده می شود. دو نوع نشانه گذاری برای نمودارهای BPM وجود دارد:

  •  BPMN – نشانه مدل سازی فرایند کسب و کار (Business Process Modeling Notation)
  • UML –  نمودار فعالیت یکپارچه فعالیت زبان (Unified Modelling Language)

مزایا: تکنیک BPM یک راه آسان برای نشان دادن منطقی چگونگی فرایند کسب و کار توسط نقش های مختلف است. علاوه بر این، یکی از بهترین روش های تحلیل کسب و کار در صنعت، به ویژه در صنعت فناوری اطلاعات است. با این تکنیک مردم می توانند به راحتی مراحل پی در پی فرایند اجرا را تجسم کنند. این به نوبه خود به هرچه ساده تر شدن فرایند تحلیل کسب و کار کمک می کند.

  1. استفاده از مدل سازی موردی

استفاده از مدل سازی موردی روشي است که به صورت تصويري نشان مي دهد چگونه توابع کسب و کار بايد از طريق تعاملات کاربري در يک سيستم پيشنهادي کار کنند. این عمدتا در پروژه توسعه نرم افزار و در مرحله طراحی برای تبدیل نیازهای تجاری به مشخصات عملکردی در یک پروژه توسعه موجود استفاده می شود. ابزارهای مختلفی برای رسم نمودارهای UML مانند Microsoft Visio، Rational Rose IBM و غیره وجود دارد.

مولفه های اصلی استفاده از مدل مورد استفاده در یک نمودارUML  به شرح زیر است:

سیستم – طرح کلی نمودار به عنوان سیستم نشان داده شده است. در نمودار بالا، جعبه مستطیل شکل به عنوان سیستم مدیریت Timesheet ترسیم شده است.

مورد استفاده – در نمودار بالا مورد UML با شکل بیضی شکل نشان داده شده است، و هر کدام نشان دهنده یک عملکرد واحد است. در مثال بالا، ایجاد برگه tome sheet، تایید زمان برگه، ذخیره پیش نویس، و غیره، ویژگی های جداگانه ای هستند که به عنوان بخشی از فرایند مدیریت Timesheet اجرا می شوند. طبق قرارداد تعیین شده، هر عمل به وسیله یک فعل پویا نمایش داده می شود.

عوامل – اشکال انسان مانند نمودار بالا، نشان دهنده کاربران هستند. از آنجا که آن ها جزو فرایند نیستند، آن ها را خارج از جعبه مستطیلی نشان می دهیم.

انجمن- تعامل عوامل با سیستم از طریق موارد استفاده به عنوان یک ارتباط شناخته می شود. در نمودار بالا می توانیم کارمند و مدیر را ببینیم که هر دو این عوامل با استفاده از موارد مختلف با سیستم ارتباط برقرار می کنند.

Stereotypes- – روابط بین موارد استفاده به عنوان Stereotypes شناخته می شود. دو نوعStereotypes  وجود دارد:

  • -استفاده شونده
  • -گسترش یابنده

مزایا: نمودار مورد استفاده UML یک تکنیک تحلیل کسب و کار بسیار مفید برای روشن کردن و نشان دادن دامنه عملکرد است. یک تحلیلگر تجاری باید بیشتر بر روی زمینه های کاربردی اصلی تأکید کند. از این رو، تعامل مناسب عوامل با استفاده از نمودار مورد استفاده UML در این فرایند کمک می کند. یک نمودار UML کمک می کند تا نیازهای اصلی عملکرد را در کسب و کار تشخیص دهید.

  1. طوفان فکری

این یک فعالیت گروهی و یکی از محبوب ترین روش های تحلیل کسب و کار در میان تحلیلگران کسب و کار است. این یک تکنیک بسیار خلاقانه است که در آن فعالیت گروهی برای تولید ایده ها، تجزیه و تحلیل ریشه ای و ارائه راه حل هایی برای حل مشکلات انجام می شود. طوفان فکری به عنوان یک تکنولوژی اساسی برای سایر تکنیک های تحلیل کسب و کار، از جمله تکنیک SWOT، PESTLE و … کاربرد دارد.

 در بخش اول 5 تکنیک شرح داده شد. برای آشنایی با 5 تکنیک بعدی به بخش دوم مقاله رجوع کنید.

در این بخش با 5 روش کارآمد از روش های تحلیل کسب و کار آشنا شدیم. اما اینن موارد تنها بخش اندکی از تمایمی روش هایی است که تیم حرفه ای کارویژه از آن بهره می برد. بسیاری از روش ها بصورت ایتکاری توسط هیات علمی کارویژه ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد. 
” به عمل کار برآید به سخندانی نیست! “

با مطالعه مطالب علمی مرتبط با مدیریت تکنولوژی، تحلیل و توسعه یکپارچه کسب وکار می توانید با آخرین دستاوردهای این علم آشنایی پیدا کنید. 

آخرین مقالات

نوآوری باز چیست ؟

نوآوری باز از آنجایی که نوآوری ها بیشتر توسط بنیانگذاران، استارت آپ ها و اشخاص انجام می شود تا خود شرکت ها، و همچنین نوآوری

مطالعه
استراتژی چیست -24c3

استراتژی چیست؟

آشنایی با روش‌های سنتی و نوین تدوین استراتژی با گذشت ده‌ها سال از به‌وجود آمدن رشته مدیریت استراتژی در فضای آکادمیک، هنوز هم تعریف جامع

مطالعه

نوآوری چیست ؟

تعاریف نوآوری در این مطلب سعی می‌کنیم کمی بیشتر با مفهوم علمی نوآوری آشنا بشیم، چون علی‌رغم اینکه کلمه نوآوری در بین مردم جامعه ما

مطالعه

عضویت در خبرنامه

عضویت در خبرنامه